Közvélemény kutatás - Fehér cápa ügyben



Kiváncs voltam, hogy vélekednek az emberek a Nagy fehér cápárol, ezért két kérdést tettem fel szavazásra. A szavazatokat 2 hónapig lehetett leadni, ami a blog oldalsávjában megtalálható. Elöször is mindenkinek köszönöm aki a szavazásban részt vett.



De, mi is lett a végeredmény :


1. Úszik feléd egy cápa a nyilt tengeren, mit tennél ?

Megtámadnám 33 (32%) Menekülnék 38 (37%) Imádkoznék 20 (19%) Sírnék 11 (10%)


2. Mi legyen vele ???

Pusztuljon ! 14 (21%) Védetté kell tenni ! 17 (25%) A természet majd megoldja ! 7 (10%) Ne fürgyééé le - ahol uszkál ! 30 (45%)



Az első kérdésre leadott szavazatok alapján azt mondhatom, hogy mindenképp akcióba lendülne a többség és nem várná meg békésen a halálos támadást, tehát menekülne vagy megtámadná a cápát.
A második kérdésre adott szavazatok alapján pedíg azt summázhatjuk, hogy kerüljük el a köztudottan veszélyes partszakaszokat és hagyjuk békén ezt a megritkult csodálatos ragadozót.


A kérdések annyira szubjektívek voltak, hogy sok embernél valószínű a félelem is motiválta a válaszokat, ( pusztuljon-14% ). Jelentős szerepe van a médiból sugalt valótlan állításoknak is.


STEVEN SPIELBERG: A CÁPA (1975) - filmje annyira meghatárózó volt és sokkoló, hogy majdnem a kipusztulását okozta a Nagy fehér cápának. Mire is gondolok - a film bemutatását követően ész nélküli hajtóvadászatba kezdtek a strandok mentén, minden fajta cápa levadászásában. Az épp munka nélküli helyi halász brigádoknak is kapóra jött ez a tömeges hisztéria. A világ minden tájáról érketek az önjelölt cápa vadászok és komoly cápaölő szafarik indulta. Millios nagyságrendben pusztitották egy évtizeden át a cápákat. Az utolsó pillanatban kapcsoltak az Ausztrál és az Amerikai állatvédő szervezetek és tiltották meg a féktelen öldöklést.



5 megjegyzés:

Névtelen írta...

szerintem nem igy kéne reagálni erre a dologra és amellet pedig kiderült hogy több halálos baleset volt kutya támadásbol mint cápábol csak az a baj hogy mindenkinek a spilgberd filme jutnak az eszükbe ha + halják azt a szot hogy cápa pedig szerintem a világ leg régebb ota fenálo állatai akinek sokkal több joga van itt mint az embereknek! akinek pedig az ellen téte a véleménye az tehet 1 sziveséget a cápáknak és fürödjön + velük.

seneca írta...

Ugye milyen buták az emberek ?

monday írta...

Az első kérdés nem kérdés. Ilyen esetben nincs választásunk. Nyílt tengeren száz százalékban ki vagyunk szolgáltatva az elemeknek - köztük a cápáknak is.

Nagy fehér cápára támadni?! Egy kb. 2 tonnás állatra? Anyám, borogass!

Missa írta...

A médiával kapcsolatban megosztanám egy saját cápás történetemet:
Eredeti szakmám, foglalkozásom hajógépész. Nem, sajnos nem tengeren dolgoztam, "csak" folyamokon. 1990-ben a MAHART egyik tolóhajójával al-Dunán voltunk, egy Vylkovo nevű településtől 20 km-re álltunk és vártunk a fuvarunkra. A ruszki halászoktól vettünk 4 db kis, tüskés cápát. Ebből 3-at helyben megnyúztunk, megsütöttük, mind megettük. Egyik kollégám az egyik halat egészben lefagyasztotta és az út végén hazavitte. Keszthelyen lakott, a vonaton kicsit felolvadt a jószág, a srác gondolt egyet, a hátára dobta a halat és végig ballagott a Balaton partján. A horgászok kérdezték tőle, hogy milyen hal ez? Fog hegyről jött a hanyag válasz: -Tüskéscápa.
És honnan van? Jött a következő kérdés. -Itt fogtam a molónál...
Később mondtuk a srácnak: -Te hülye, ha véletlenül valami unatkozó firkász meghallja ezt a sztorit és kicikkez, olyan pánikot keltesz a Balaton körül, hogy elmaradnak egy életre a turisták.
Ugye a rendszerváltás környékén mindent meg kellett írni, oknyomozni stb. Igaz a turisták így is elmaradoztak a Balatontól, de ez nem a tüskéscápára vezethető vissza, hanem a két Németország egyesítésére...
Ja, a cápa amúgy finom volt. :-)

seneca írta...

Nagyon jó sztori volt Missa.
Egyébként igazad van : tényleg így stületnek a kacsák és a városi legendák.