Cápák az Adrián

Félreértés ne essék - az Adria talán a legbiztonságosabb a búvárkodásra és a strandolásra.

A fehér cápa elsőszámú tápláléka a fóka, -fóka pedíg nincs az Adrián, ezért ez a vízterület nem tartozik a kedvencei közé. Minden szökőévben látnak csak a halászok is, egy-egy cápát, de jóval messzebb a partoktól, bent a nyílt vízen. Horvátország hatalmas tengerparttal rendelkezik, mégis jó ha 10 halálos cápa támadás történt az elmúlt 100 évben.
A Pulában lévő - (tengeri aqvarium központban) lévő statisztika is ezt mutatja a nagy fehér cápa támadásokról. Valószínű, az olasz partoknál is hasonló a helyzet.
Halálos kimenetelű cápatámadások a Horvát tengeren a 16. század óta :



A Földközi tengerben jelenlegi ismereteink szerint 47 cápafaj honos.
(Forrás: Ian Fergusson: The Mediterranean Sharks, Bristol, 1996.) Az Adriai-tengerből, mint a Földközi-tenger legészakibb területéről a mediterrán fajok csak alig valamivel több mint a fele, összesen 27 faj ismert. E fajok jelentős része a macskacápafélék (Scyliorhinidae), a nyestcápafélék (Triakidae), a tüskéscápafélék (Squalidae), és az angyalcápák (Squatinidae) családjába tartozó, kistermetű, és az emberre teljesen veszélytelen cápákat jelent. Az adriai merüléseken történő megpillantásuk valódi kuriózum a búvárok számára. Az Adriai-tenger leggyakoribb közepes, illetve nagyméretű cápafaja a kékcápa. Minimális az esélye annak, hogy fürdőzők , vagy búvárok találkozzanak velük, mivel távol élnek a partoktól.


1998-ban 2,5 tonnás fehér cápát fogtak ki az Adriából


Húsz napig hallgatott élete eddig legnagyobb fogásáról Ponosz Pave Arkovics horvát hajóskapitány. A halász egy hatméteres fehér cápát fogott, ám úgy gondolta, a hír elriasztaná a turistákat.Hatméteres, 2,5 tonnás fehér cápát fogtak ki az Adriából a horvát Jabuka szigete közelében. A tengerparttól legmesszebb eső szigetnél kifogott gyilkos ragadozóról a horvát médiumok nem adtak hírt, csak a német Bild és a brit Mirror számolt be róla, több mint kéthetes késéssel - írja a vijesti.net horvát hírszájt.A fehér cápát Ponosz Pave Arkovics kapitány és legénysége fogta ki Jabukától 30 kilométerre. A gyilkos fenevad véletlenül akadt hálójukba, kiemelése után négy órával elpusztult. A halászok emlékül kihúzták az állat fogait, tetemét visszadobták a tengerbe. Arkovics kapitány és legénysége eltitkolta a fogást. "Nem akartuk elriasztani a turistákat" - nyilatkozta a Jutarnji List című napilapnak.

Egy igazi gigász - ritka fogás
Barátok :

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Eddíg féltem egy kicsit, köszi !

Unknown írta...

Nemsokára indulunk vitorlázni az Adriára... Így már sokkal jobb lesz..

Névtelen írta...

Nyugodtan, mehettek vitorlázni, tudom ez egy elég rémisztő oldal, de hidd el nincs mitől félned.

monday írta...

Annyit hozzá, hogy az említett statisztikák csak az általunk ismert cápatámadásokat tartják nyilván. Szerintem felelőtlenség volt a horvátok részéről titokban tartani a kifogott fehér cápát. Az embereknek igen is joguk van tudni, hogy a(z egyébként joggal) biztonságosnak tartott Adriába beúszott egy fehér cápa. Egy?

Missa írta...

Mivel az Adriában tudtommal már alig van hal, főleg olyan amivel a nagy fehér táplálkozik, fóka meg talán egy sem, valószínű, hogy valami hajót (amelyekről étel hulladékot, egyebet dobálnak a vízbe) követhetnek ezek az egyedek.
Ha jó a gondolat menetem, akkor is piszkosul kitartó jószág kell, hogy legyen. Egy hajócsavar áramlásban úszni neki, nem lehet egy nyugtató, megszokott inger neki. Hmmm, de hát az éhség nagyúr...

1D-fangirl írta...

Amikor láttam a "Cápa" című filmet,
egyfolytában azt néztem, legalább egy hónapig.Úgy látszik cápafóbiás
lettem.Ezek után,alighanem ,nem merek belemenni a tengerekbe.

Névtelen írta...

A fehér cápák mindig is őshonosak voltak a Földközi-tengerben, így az Adrián is. Mivel itt csak egy fókafaj él, inkább delfinekkel és tonhalakkal táplálkoznak. Mellesleg a Földön valaha fogott legnagyobb fehér cápa Máltánál került elő, 7 méteres testhosszal. Annyira ritka faj, hogy nem nagyon kell félni a találkozástól, és még a halakban szegény tengerekben is lehetséges, hogy elúszik az ember mellett, anélkül, hogy az észrevenné. Baj akkor van, ha mégsem… A hajóskapitányt meg kiherélném, amikor órákig elnézi ahogy döglédezik szerencsétlen állat a fedélzeten, és ahelyett hogy visszaengedné, a fogak letördelésével foglalatoskodik az embereivel. Rohadék...