Cápák az Adrián

Félreértés ne essék - az Adria talán a legbiztonságosabb a búvárkodásra és a strandolásra.

A fehér cápa elsőszámú tápláléka a fóka, -fóka pedíg nincs az Adrián, ezért ez a vízterület nem tartozik a kedvencei közé. Minden szökőévben látnak csak a halászok is, egy-egy cápát, de jóval messzebb a partoktól, bent a nyílt vízen. Horvátország hatalmas tengerparttal rendelkezik, mégis jó ha 10 halálos cápa támadás történt az elmúlt 100 évben.
A Pulában lévő - (tengeri aqvarium központban) lévő statisztika is ezt mutatja a nagy fehér cápa támadásokról. Valószínű, az olasz partoknál is hasonló a helyzet.
Halálos kimenetelű cápatámadások a Horvát tengeren a 16. század óta :



A Földközi tengerben jelenlegi ismereteink szerint 47 cápafaj honos.
(Forrás: Ian Fergusson: The Mediterranean Sharks, Bristol, 1996.) Az Adriai-tengerből, mint a Földközi-tenger legészakibb területéről a mediterrán fajok csak alig valamivel több mint a fele, összesen 27 faj ismert. E fajok jelentős része a macskacápafélék (Scyliorhinidae), a nyestcápafélék (Triakidae), a tüskéscápafélék (Squalidae), és az angyalcápák (Squatinidae) családjába tartozó, kistermetű, és az emberre teljesen veszélytelen cápákat jelent. Az adriai merüléseken történő megpillantásuk valódi kuriózum a búvárok számára. Az Adriai-tenger leggyakoribb közepes, illetve nagyméretű cápafaja a kékcápa. Minimális az esélye annak, hogy fürdőzők , vagy búvárok találkozzanak velük, mivel távol élnek a partoktól.


1998-ban 2,5 tonnás fehér cápát fogtak ki az Adriából


Húsz napig hallgatott élete eddig legnagyobb fogásáról Ponosz Pave Arkovics horvát hajóskapitány. A halász egy hatméteres fehér cápát fogott, ám úgy gondolta, a hír elriasztaná a turistákat.Hatméteres, 2,5 tonnás fehér cápát fogtak ki az Adriából a horvát Jabuka szigete közelében. A tengerparttól legmesszebb eső szigetnél kifogott gyilkos ragadozóról a horvát médiumok nem adtak hírt, csak a német Bild és a brit Mirror számolt be róla, több mint kéthetes késéssel - írja a vijesti.net horvát hírszájt.A fehér cápát Ponosz Pave Arkovics kapitány és legénysége fogta ki Jabukától 30 kilométerre. A gyilkos fenevad véletlenül akadt hálójukba, kiemelése után négy órával elpusztult. A halászok emlékül kihúzták az állat fogait, tetemét visszadobták a tengerbe. Arkovics kapitány és legénysége eltitkolta a fogást. "Nem akartuk elriasztani a turistákat" - nyilatkozta a Jutarnji List című napilapnak.

Egy igazi gigász - ritka fogás
Barátok :