Megalodon a legnagyobb cápa

A nagy fehér cápa csak kistestvére lehetne a 65 millio évvel ezelőtt élt ősének. A megalodon volt a valaha élt legnagyobb ragadozó hal. Morfológiailag nagyonban hasonlít a ma élő nagy fehér cápához - amennyire a fosszílis maradványokból következtethetünk. A megalodonnak is a porcos szerkezetű csontváza volt, így a fogazata és a nagyobb csigolyákon kívül nem maradt ránk más. Méretét tekintve 50- 60 tonna lehetet és 15 méter. Természetes ellensége a saját korában nem volt. Szintén jó pár millió évvel ezelőtt élt a : Basilosaurus - egy, ragadozó tengeri hüllő - ami lehetett volna táplálék konkurens, de ez nem bizonyított.

Jópofa animáció :






Egyébként, érdekes módon, a megalodon fogai igen nagy számban kerülnek elő - főleg Florida mangrove mocsaraibol - ahol, valószínűleg az iszap konzerválta őket. Az interneten a 10-15 centis fogakat - 100- 200 euróért árulnak.
Baráti oldalak

3 megjegyzés:

Missa írta...

Van egy srác Budapesten, most vettem tőle egy fehércápa fogat ezüst foglalatban. Mutatott fényképeket megalodon fogakról, azt is árul. És még sok cápás , alligátoros "relikviát". Ja és garantáltan nem a cápa hazai állományt ritkította!

Missa írta...

Bocs, a szórendben van egy kis hiba: garantáltan nem a hazai cápa állományt ritkította.

Unknown írta...

Helló!
Engem érdekelne a megalodon fog. Tudnál elérhetőséget adni?
Köszi Tibor